Как да живея с хепатит?

Ако току що сте разбрали, че имате хроничен хепатит трябва да знаете две неща. Първо, Вие най-вероятно имате години на живот в добро здраве. Второ, животът с хронична болест може да Ви накара да се почувствате изолирани и депресирани, затова е важно да не се срамувате да поискате помощ от вашите близки или от професионалист.

Емоционалната стабилност е много важен фактор за качеството и добрият резултат от лечението. Много специалисти препоръчват консултация с психиатър за предотвратяване или подобряване на депресията. Редовната физическа активност също спомага за подобряването на общата настройка към живота и болестта.

Един от най-важните елементи на лечението и животът с хепатит е намирането на добър специалист в тази област. Хроничният хепатит предполага години на лечение, следователно Вие ще се виждате с вашия лекар дълго време и изборът му е от голямо значение. Също така се опитайте да изучите болестта си колкото е възможно в по-голяма дълбочина, за да се научите как да разпознавате симптомите на обостряне, както и как да поддържате хепатита в равновесие със здравето си.

Черният дроб е един от основните органи за преработване на вредните химически вещества, постъпили в организма ни, и за тяхното елиминиране. По тази причина хората с хепатит трябва да щадят черния си дроб и да не го подлагат на прекомерно натоварване с вредни вещества.

Най-общо препоръките към хора с чернодробно заболяване са:

 

 

 

Живот с Хепатит В

 

 

 

Домашните грижи за хепатит В са важни за успокояването на симптомите на болестта и превенцията на разпространяването й.

Няколко важни съвета по време на острия стадий на хепатит В:

Намалете темпото!

Хранете се правилно!

Избягвайте дехидратацията!

Много важно е да поддържате тялото си добре хидратирано когато имате хепатит В, особено когато е съпроводен с повръщане.

Избягвайте алкохол и наркотични вещества!

 

Опитвайте се да контролирате чесането, когато имате сърбежи!

Понякога болните от хепатит В развиват „сърбяща кожа”. Можете да контролирате сърбежите като поддържате кожата си хладна и не я излагате на слънце, носите памучни дрехи.