Бременност и хепатит

 При бременност и съпътстващ хепатит възникват два основни въпроса: „Как хепатитът ще се отрази на плода?” и „Как бременността ще повлияе на хепатита?”

Обикновено бременността не повлиява на хепатита, освен ако жената не е с хепатит Е, който може сериозно да се влоши в някои случаи. Бременността сама по себе си няма да ускори процеса на болестта или да я влоши, освен ако в черния дроб вече не е настъпило усложнение като цироза, при което допълнителните изисквания на бременността могат да доведат жената до състояние, наречено остра чернодробна стеатоза на бременността.

Друго усложнение, което може да настъпи както при бременни с хепатит, така и при такива без хепатит, е холитиаза (камъни в жлъчния мехур), която предизвиква пожълтяване по време на бременността. Това усложнение се среща в около 6% от случаите на бременни жени с хепатит. 

 

Хепатит А

Хепатит А се предава по орален-фекален път (например от замърсена вода или памперси). Той се среща в около 1 на всеки хиляда бременни жени по целия свят. Те могат да бъдат диагностицирани чрез проверка на нивото на IgM анти-HAV (което може да се задържи в продължение на месеци след инфекция). Основното лечение е почивка и питателна храна, и обикновено жената ще се възстанови в рамките на 1-2 месеца.

Ако новороденото бъде заразено, инфекцията обикновено е лека и в организма му ще се създаде имунитет срещу вируса на хепатит А до края на живота му.

Ако една бременна жена е изложена на риск от заразяване (например при пътуване или при контакт със заразоносители), трябва да й се даде имуногамаглобулин (IG), за да бъде предпазена от болестта.

 

Хепатит B

Хепатит В е една от най-често предаваните форми на хепатит от майка на дете по света, особено в развиващите се страни.

Въпреки че обикновено бременните жени имат жълтеница по време на острата фаза, някои нямат симптоми на хепатит, което е една от причините скринингът на всички бременни жени за хепатит В да е задължителен.

Вирусът на хепатит В е силно заразен, както и рискът новороденото да развие хепатит В е от 10 до 20%, ако майката е положителна за хепатит В повърхностен антиген (HbsAg), и по-висока от 90%, ако тя също е положителна за HBeAg.

Обикновено заболяването се предава при раждането при експозиция на новороденото със заразени кръв и течности по време на родилния процес.

Ако една бременна жена има положителни тестове за хепатит В по време на нейните пренатални посещения, тя ще получи хепатит В имуноглобулин и трябва напълно да се въздържа от употреба на алкохол. Новороденото също получава хепатит В имуноглобулин след раждането и трябва да бъде ваксинирано с ваксина срещу хепатит В до 24 часа след раждането, един месец и шест месеца след раждането. Това намалява риска от заразяване на новороденото с хепатит В в диапазон от 0% до 3%.

 

Хепатит C

Повечето жени забременяват между 20 и 40 годишната си възраст, което също е и възрастовата група, в която честотата на хепатит С се увеличава най-бързо. Всяка жена с рискови фактори за хепатит С (като излагане на кръвопреливане, замърсени игли или инжектиране на наркотици) следва да се изследва за хепатит С преди и по време на бременност.

Рискът една бременна жена да предаде вируса на хепатит С на нероденото си дете е свързан с нивата на вирусно натоварване в кръвта й, както и дали тя също е ХИВ-позитивна. Рискът от предаване на бебето е по-малък (0-18%) ако майката е ХИВ-отрицателна и ако тя не е употребявала наркотици или не й е преливана кръв. Предаването на вируса на плода е най-висок при жени с титър на хепатит С РНК по-голяма от 1 милион копия/ml. Бременни, на които не са открити нива на хепатит C РНК не предават хепатит С инфекция на децата си. Предаване на вируса по вертикален път се случва при около 10% от заразените майки.

 

Рискът от предаване на вируса при кърмене е изключителкно малък и затова повечето специалисти препоръчват новороденото да се кърми, поради многото плюсове на кърмата.

До този момент не съществува превантивно лечение, което може да повлияе на скоростта на предаване на вируса от майката на детето.

Бременна жена с хепатит С трябва да бъде проследявана от специалист и да й бъдат назначавани регулярни изследвания за чернодробните функции.

 

Бременност и медикаменти за лечение на хепатит

Лечението с интерферон трябва да се преустанови по време на бременност, тъй като ефектът му върху плода не е известен.

Жените не трябва да забременяват по време на лечение с Rebetron (комбинация от Рибавирин и интерферон), поради висок риск от малформативни дефекти на плода. Всъщност производителите препоръчват жените в детеродна възраст да използват ефективна контрацепция по време и 6 месеца след лечението. Кърменето по време на лечение с Rebetron също не е препоръчително.