Kaкво е Хепатит C?
Как мога да се заразя?

Вирусът на Хепатит С се пренася посредством заразена кръв, кръвни продукти и много по-рядко с телести течности (слюнка, сперма, влагалищни секрети). При над 10% от хората не се установява как точно са се заразили.

Какви са симптомите на Хепатит С?

Остър Хепатит С
В около 80% от случаите в началото на болестта не се наблюдават симптоми. Това е основната причината заразените да установят, че са болни едва когато настъпят непоправими усложнения. Инкубационният период е от 15 дни до шест месеца. Първите симптоми обикновено са слаби и приличат на настинка. Така те се пропускат и заболяването преминава в хроничен стадий. Симптомите са:

Хроничен Хепатит С
В приблизително 20-30 % от случаите се наблюдава излекуване от острият вирусен Хепатит С. Във всички останали случаи (до 80% от заболелите) процесът става хроничен. Характерно за хроничният Хепатит С е, че може да липсват симптоми на болестта или ако ги има те са много слабо проявени. Възможните оплаквания при хроничен Хепатит С:


Не е задължително съчетаването на всички изредени симптоми. Ако имате някой от тези симптоми не е задължително да сте болен от Хепатит С. Много често има периоди на засилване и ослабване на симптомите, дори пълното им изчезване. Така неусетно с течение на времето се развиват тежки усложнения.

 

Какви са последиците от Хепатит С?

Само около 20% от пациентите с остър вирусен Хепатит С оздравяват напълно за около 6-8 седмици. Във всички останали случаи инфекцията става хронична..Най тежките усложнения на хроничният Хепатит С са чернодробната цироза и ракът на черния дроб.

 

Мога ли да се разболея повторно от Хепатит С?

Да. Съществуват различни типове вируси на Хепатит С. Дори и да сте преболедували някой от тях, съществува реална опасност да се заразите отново с някой от другите типове на вируса на Хепатит С.

 

Как мога да разбера дали съм болен от хепатит C?

 

 

Как се лекува хепатит C?

 

 

Как да се предпазя от хепатит C?

 

 

Хепатит C при хора, живеещи с ХИВ- тестване, коинфекция, лечение, подкрепа.