Kaкво е Хепатит В?
Как мога да се заразя?

Заразяването с Хепатит В става по няколко начина:

Какви са симптомите на Хепатит В?

При остър Хепатит В

В около 30% от случаите не се наблюдават никакви симптоми. Така носителят на инфекцията може да я разпространява без да го знае. В този случай само допълнителни кръвни изследвания могат да потвърдят диагнозата. Инкубационният период е от 45 дни до шест месеца. Първите симптоми са:

Тези симптоми много наподобяват грип, но обикновено са по-силно изразени.


Пожълтяване склерите на очите     Пожълтяване юздичката на езика     Потъмняване на урината

В приблизително 5 % от случаите острият вирусен Хепатит В става хроничен. В 0,1 % от случаите острият вирусен Хепатит В протича изключително тежко, за няколко дни се развива тежка чернодробна недостатъчност, която е с много неблагоприятна прогноза.

При хроничен Хепатит В
При малък процент от болните се развива хроничен хепатит. При тях симптомите на Хепатит В се задържат и след шестия месец, но са много слабо изразени. Болните могат да предават вируса на други хора и имат повишен риск от развитие на чернодробна цироза и рак на черния дроб.

При носителите на Хепатит В вируса
Носителите на Хепатит В инфекция не успяват да елиминират напълно вируса след преболедуване. Нямат никакви симптоми на болестта и могат да предават вируса на други хора.

Какви са последиците от Хепатит В?
Мога ли да се разболея повторно от Хепатит В?

Не. След излекуване от хепатит В, в организма на човека се изработва траен имунитет,който не позволява повторно заразяване.

 

Как да разбера дали съм болен от хепатит B?


 

Как се лекува хепатит B?

 

 

Как да се предпазя от хепатит B?